Stránky

sobota 28. února 2015

Yaxchilán a Bonampak


Je sobota, 28. února 2015 a my vstáváme po páté hodině ranní. Musíme se zabalit a v šest být před hotelem. Stíháme to. Pár minut po šesté nás opravdu vyzvedává minibus. Je příjemné, že na dopravu a služby je tu spolehnutí. Ve městě ještě přibereme jeden pár starších manželů, jednoho Mexičana a jednoho Izraelce a vyjíždíme směr Yaxchilan. Zastavujeme se na snídani v zájezdní haciendě, kam jsou sváženi turisté podnikající podobnou cestu. Snídaně je bohatá, včetně ovoce.
Asi v půl desáté jsme u hraniční řeky s Guatemalou, kde se naloďujeme na člun a asi hodinu se plavíme po řece, ve které jsou až čtyřmetroví krokodýli. Viděli jsme jich pár na březích, ale nebyli tak velcí, max. 3,5 metru. Po hodině jsme v Yaxchilanu. V mayském jazyce je yax zelený a chilan kámen. Tak nám to vyložil průvodce. Vstupujeme do džungle, odkud vychází téměř strašidelný řev. Jsou to opice. Podle řevu, který vydávají, by člověk řekl, že musí být velké asi jako gorila, ale měří tak do půl metru a jsou to vřešťani. Slyšíme je celou cestu kolem nás ve větvích vysokých stromů. Samotné místo je úchvatné právě tím, že je v džungli. Všude to správné vlhko a správné zvuky. Pozůstatky chrámů a dalších staveb jsou tu rozesety na mnoha čtverečních kilometrech. Stálo to za to, se sem vypravit.
Návrat máme naplánovaný tak, abychom stihli ve 13,30 oběd na místě, odkud jsme vyplouvali a kde je restaurace. K obědu máme biftek, ale je to žvýkačka. Mexičani snad neumí udělat maso. Vždy je to tuhé nebo suché. Tak to sežvýkáme a už je tu řidič a frčíme dál, směr Bonampak. To je další archeo zóna, která mne zprvu nenadchla. Na čtverci asi 1km čtverečního pár ruin a chrám, na který můžeme vystoupat a vidět džungli zhora. Je tu sice hezky, je to upravené, pozitivní energie, ale malé. Sestupujeme po kamenných schodech k bočním stavbám a tam nás čeká překvapení. Uvnitř jsou originál původní mayské fresky a dost zachovalé. Tak kvůli tomu se sem jezdí!
Vracíme se k mikrobusu a pokračujeme dál, do oblasti Lacadonské džungle, kde máme ubytování ve vesnici u indiánů. Asi v 17, 00 se zde loučíme s ostatními, kteří se vrací do Palenque a zůstáváme sami. K dispozici máme dřevěnou chýši, společné sprchy a wc a večeři se snídaní. Moc indiánů tu ale není. U přístřešku, kde je jídelna, leží v hamace stará indiánka s holčičkou, v kuchyni je druhá. Do večeře máme čas, tak jdeme s Marťou na průzkum okolí. Když ujdeme asi kilometr, po prašné cestě proti nám se kymácí postava v bílém hábitu. Je to skutečný indián, sice starý jak Metuzalém, každé oko jinam, ale jako by vypadl z amerického westernu šedesátých let. A pak máme opět štěstí. Po cestě proti nám přijíždí dva na kole. Opět v bílých hábitech, husté dlouhé černé vlasy. Pozdravíme se a jdeme ještě kousek, co kdyby jich tam někde bylo ještě víc. Už ale žádné nepotkáme.
Vracíme se zpět do naší vesnice a již z dálky slyšíme nějaké zpěvy. Jdeme za těmi zvuky a dojdeme k místnímu kostelu, který ale vypadá jako větší hala s plechovou střechou. Žádné kříže ani symboly. Uvnitř, u umělohmotných židlí stojí domorodci, zpívají a tleskají. Vpředu, na místě pomyslné kazatelny hraje muž na klávesy a žena zpívá stále se opakující text ve stále se opakující melodii. To vše je podtrženo aparaturou, za kterou by se nemusel stydět ani Michal David. Vstupujeme dovnitř, všichni jsou v tranzu. Přidáváme se. Půl hodiny se pohupujeme v monotónním rytmu a tleskáme s ostatními. Jedna indiánka v první řadě prožívá skutečnou extázi. Zkouším se do toho ponořit a být v rytmu a i já cítím určitý trans. Malé děti jsou z toho už vyčerpaní, spí na zemi nebo na židlích. Jejich matky a otcové vytrvale tleskají a prozpěvují opakující se text. Pak je vše zakončeno zpěvnou, zklidňující modlitbou a muž od kláves přistupuje k řečnickému pultu a začíná kázání a čtení z Bible. Je to místní farář. V tuto chvíli potichu opouštíme toto zvláštní rituální místo a jsme plni dojmů.
V našem ubytování povečeříme nejlepší placky se sýrem a kuřecím masem, jaké jsme tu zatím jedli. Už víme, že se jim říká quesidas. Také jsme podle strávníků zjistili, že nás v campu spí jen šest. Jdu psát blog a za zvuků přírody se chystat ke spánku. Martinka zašívá svoje žebradlo a nad hlavou nám fňuká nějaký malý gekonek. Ráno chceme vstávat v šest a po rozednění se jít podívat k blízké řece, kde je místo na koupání. V osm máme snídani a v devět nás odvezou na autobus do Guatemaly.