Stránky

sobota 7. března 2015

Cobá

Noc v campu Mecoloco Inn byla klidná a příjemná. Matrace sice byly „péráky“, tak při každém pohybu to vrzalo, ale do okna se sítí nám vál vánek od moře, tedy jsme se ani nezapotili. Ráno jsme posnídali tuňáka v konzervě, kterého jsme včera koupili v Oxxu za 20,- Kč a jak nám chutnalo, panečku! Kolem deváté opouštíme Cancún, to předražené místo a vydáváme se naším vozítkem směrem na Cobá, což je další z významných mayských památek. Silnicí je to směr Merida, jen je potřeba hlídat neplacenou silnici. Je označena „liberta“. Vyjíždíme z Cancúnu, provoz není nijak silný, přesto jsem ještě nerozkoukaný a tak dodržuji všechny předpisy, včetně toho, že jsme připoutaní. Místní samozřejmě jezdí jinak. Náhle mne po levé straně předjíždí blikající policejní motorka a policista ukazuje, ať jedu ke straně. Po různých přehlídkách síly mexických policejních složek se mi fakt ujíždět nechtělo.
Zastavím na kraji, zapnu výstražná světla a zůstáváme připoutaní sedět. Policista přichází ze strany spolujezdce, chce licenci a řidičák. Snaží se nám vysvětlit, že jsem překročil rychlost. Blbost. Děláme, že moc nerozumíme. Když nezabírá rychlost, vysvětluje, že jsme jeli na červenou. Zase blbost, zase děláme, že nerozumíme a usmíváme se. Mluví něco o pokutě, razantně oba odmítáme jakýkoli přestupek. Ptá se anglicky, odkud jsme. „Republika Čéka!“ To, spolu s odmítáním diskuze na téma porušení předpisů nějak zabralo a propouští nás s otcovským upozorněním, ať jedeme pomalu. Zkusil to a myslím si, že kdybychom nebyli připoutaní, že by to tak jednoduché nebylo. Nicméně od té chvíle jezdím raději o 10 km menší rychlostí, než je povoleno a zatím je max. povolená rychlost 90 km, v obci 50 km a stále mám oči vzadu, jestli za mnou nejede policejní hlídka.
Silnice je dobře značená, sjíždíme z hlavního tahu a jedeme okreskou na Cobá. Asi v polovině cesty zastavujeme u poutače Punta laguna. Proč se nepodívat? Vstup je 120 pro jednoho bez průvodce, s průvodcem 240 Pesos. Průvodce si nebereme a jdeme sami. Je to malá procházka rezervací s jednou malou cenotou, opičáky v korunách stromů a velkým jezerem, kde se dá projet na kánoji. Cenoty jsou přírodní útvary, podzemní jeskyně, u kterých se propadl strop nebo jeho část a jsou zatopené. V těch velkých se dá i plavat. Tato je malinká a hodně hluboká, leze se do ní po provazovém žebříku s jištěním. Tam nelezeme. Jdeme k jezeru, kde nikdo není, tak si zaplaveme v průzračné a teplé sladké vodě, osušíme na slunci a při cestě zpět pozorujeme opice.
Kolem 13,00 přijíždíme do zóny archeologica v Cobá. Zaplatíme 50 Pesos parkovné a 64 Pesos vstup pro jednoho a jdeme do areálu. Opět je to jedno z těch příjemných míst mezi stromy, kde náhle vystupují ruiny mayských staveb či pyramid. Přibližně za 1,5 hodiny jsme zpátky na parkovišti a dáváme si výborný fresh z manga za 30 Pesos. Vynikající, jenom mango.
Při placení zjišťuji, že vlastně nemám skoro žádné peníze a musíme tankovat. Ptáme se v informacích na bankomat ATM a dozvídáme se, že v Cobá žádný není. Buď v Tulumu nebo Valladolid. Naštěstí Valladolid máme na cestě do Chitzen Itzá. Ještě získáváme informaci, že asi 6 km od Cobá za jezerem jsou tři velké cenoty, Chooc-Ha, Tankach-Ha a Muitun-Ha. To si přece nenecháme ujít, navíc, když se tam dá dojet jen autem. Cestu najdeme po chvíli, na odbočce k cenotám je budka a v ní pokladna. Vstup do každé z cenot je 55 Pesos. Dohromady na všechny nemáme, a tak se ptáme pokladního-hlídače, která je nejlepší. Poradí nám, že nejlepší a největší je Tankach-Ha. Kupujeme vstupenky a po pár desítkách metrů jízdy přijedeme ke stanovišti, kde jsou sprchy a převlíkárny. Není tu moc lidí, jen tři auta. Před vstupem do podzemní jeskyně se převlíkáme do plavek, musíme se osprchovat a sestupujeme asi 15 m do podzemí. Nádhera! Krápníková jeskyně o velikosti hangáru s křišťálově průzračnou vodou, zřejmě i s velkou hloubkou, odhaduji min. 10 m. Je tu pár turistů, ale po chvíli odchází. Zůstáváme jen my a pár s holčičkou. Je ticho. Plaveme a pozorujeme stěny jeskyně i hloubku pod námi. Lítá zde netopýr, ve vodě jsou malí sumečkové. Krápníky jsou nasvíceny, ze stropu kape voda. Klima je tu vlhké a teplé, voda příjemně chladná. V tom kontrastu teplot si ten chlad vody uvědomíme, když asi po hodině vyjdeme opět na povrch. Tak jsme se ochladili, že se nám zdá i venku chladno, přesto že je min. 35 stupňů.
Vracíme se přes Cobá směrem na Chitzen Itzá, což je další významné místo s mayskými pyramidami. Tam půjdeme zítra hned ráno. Dnes se ubytujeme někde poblíž, Martinka má informaci z blogů, že nejlepší to bude v Pisté, což je asi 3 km od Chitzen Itzá. Do Pisté přijíždíme před setměním, ale ještě je světlo. Ubytování za 900 Pesos ignorujeme, ignorujeme i za 500, už bychom snad vzali za 450, ale nepovolím. Opět máme štěstí a přicházíme do hotelu Stardust Inn, který z venku vypadá jako komunistický kulturní dům. Za prostornou recepcí se však otvírá átrium s bazénem, kolem něhož je patrová budova hotelu s ochozem. Kolem bazénu palmy a zdobný kovový zahradní nábytek. Před třiceti lety to musel být extra luxus. Dnes je na všem vidět, že to má nejlepší léta za sebou. Ale je tu čisto a velmi příjemný personál. A cena za pokoj? 350 Pesos! Vlastní sociálka, TV, klimatizace, spousta prostoru a dvě manželské postele. Okamžitě bereme.

 V Pisté se opravdu dobře jí. Přímo v centru na náměstí objevíme restauraci se sezením na ulici, kde mají místní kuchyni za 60 Pesos. Před tím jsme neodolali ovocnému freshi, opět za 30 Pesos, ovšem byl to litr rozmixovaného ananasu! Mě by to k večeři stačilo, ale Martinka byla po těch dnešních zážitcích nějak vyhladovělá.