Stránky

úterý 17. března 2015

Návrat do Cancúnu


      Naše poslední dny cestování vždy věnujeme odpočinku. Inlakech je místo, které k tomu vyzývá. Neděláme nic, nikam už nic neplánujeme, dopoledne strávíme sami v bazénu a pomalu přivykáme mysl na návrat do reality. Poslední dva dny se přesuneme do Cancúnu, jen kousek od místa, kde už jsme nocovali. Vybral jsem na booking.com malý hotýlek na samém kraji města směrem na Punto Sam. Je přímo proti Isla Mujeres, který již dávno není romantickým rybářským ostrovem a jmenuje se Mayambe Private Village. Na Isla Mujeres dnes denně míří stovky turistů a ostrov je přeplněn hotely. To už není romantika, ale továrna na dolárky.
     Před polednem opouštíme Inlakech a přesouváme se do Cancúnu. Federální silnice je asi jako naše D1 a z Tulumu jsme v cíli asi za dvě hodiny. Po cestě se ještě zastavujeme v delfináriu, kde se dá plavat s delfíny. Jen se informujeme, mají ceny v USD a přeci jen, být v bazénu s dalšími dvanácti lidmi a jedním delfínem asi 30 minut za skoro 200 USD pro jednoho, to se nám zdálo trochu moc. Vesměs veškerá lákadla pro turisty, jak využít volný čas, se nám tu zdají šitá na míru pro turisty z USA. Nízkonákladový cestovatel naštěstí stejně moc volného času nemá. Delfíny tedy někde jinde a jindy.
V Mayambe, kde jsou jen čtyři pokoje, máme objednaný ten největší a nejlepší. Má víc jak šedesát metrů, uzavřenou terasu 5x5m s výhledem na moře. Nebyl nejlevnější, ale v poměru k cenám na pobřeží v Cancúnu jsme spokojení. Jsme mimo hlavní ruch, pláž a bazén v podstatě jen pro sebe a o terase ani nemluvím. Skromná snídaně je v ceně, v podvečer nasedneme do auta a sjedeme do města něco ulovit. Už opravdu jen lenošíme, Marťa chytá bronz, já využívám wifi do sytosti.
     Na naší překrásnou terasu se z pokoje vychází velkými prosklenými zašupovacími dveřmi, které jsou ještě zdvojeny druhými, se sítí proti komárům. Uprostřed sítě je nalepený kříž, aby náhodou někdo v silném slunečním jasu síť nepřehlédl a neprošel. Ráno, když odcházíme na snídaní, Marťa nadšená terasou a pohledem na moře, prošla. Prošla tak, že celé křídlo vyšlo na terasu s ní! Tak jsem tentokrát neopravoval WC, ale posuvné dveře. Budu muset příště na cesty přibalit i nějaké základní nářadí, štípák na nehty je nedostačující.
Zítra, ve středu 18.3.2015 na letišti v Cancúnu vrátíme naše milé, malé autíčko. Zhruba za dvě hodiny nasedneme na let do Mexico City a před půlnocí místního času odletíme do Evropy, přes Francii do Prahy. Prý je tam zima, ale první jarní den je za dveřmi. Tak adios, Mexiko!