Stránky

pátek 6. března 2015

Cancún

Dnes je pátek 6. března 2015. Ráno vstáváme v 7,10 hod., abychom stihli snídani od 7,30 hod. Je nám divné, že lidé už snídají, ale na to, že je vždy vše trochu jinak, už jsme zvyklí. Po snídani vyrážíme opět na kolech do 4 km vzdálené zóny Tulum, abychom se pokochali mayskými památkami. Slunce už je vysoko a teplota šplhá ke 40 stupňům. Na kole žádný med. V 9,00 už jsme před pokladnami, kam se valí davy turistů přijíždějících autobusy z hotelů. Jsme překvapeni tolika lidmi. Vstupné je 64 Pesos.
Tulumská zóna archeologica je takový malý parčík, kde se chodí po vyznačených cestičkách mezi ruinami. Asi jedinou zvláštností je, že se nachází na útesech nad mořem a je to ojedinelé, protože nikde jinde mayské památky u moře nejsou. Tady je to prý proto, že Mayové očekávali příchod bohů z moře. Nejsme fajnšmekři na mayské zříceniny tohoto typu, je tu přeplněno, k ničemu se nedá přiblížit, navíc projít celý areál zabere max. třičtvrtě hodiny. Vracíme se zpět ke kolům, po cestě si všimnu leguánka a před kolem se mi plazí asi metrový had, taková mexická užovka.
Na hostelu jsme za půl hodiny. Máme spoustu času, tak se pomalu balíme, sprchujeme, upřesňujeme plány. Ve 12,00 se odhlašujeme a po chvíli se domlouváme, že ušetříme za taxi na autobusový terminál ADO asi 50 Pesos, že to dáme pěšky. Víme, že by nám to mělo zabrat zhruba půl hodiny. Autobus do Cancúnu nám jede ve 13,30. Ve 13,00 jsme v cíli. Trochu schvácení z toho tepla, ale v čekárně je příjemně. Ve 13,28 jsem nervózní, že tu nejsou žádní turisté ani žádný bus. Nad pokladnami jsou dvoje hodiny a ještě jedny digitální. Jsou blbě, jen jedny správně. Přesto se na ně zaměřím blíž. Pod jedněmi je napsáno, že ukazují čas v centrální oblasti, pod druhými, že ukazují čas v Qroo, což je asi zdejší pásmo. Aha, tak nemají to blbě, to mi jsme Lady a Tramp, co jedou podle centrálního čas, který je o hodinu zpět! Teď mi to s hrůzou dochází. Náš autobus už odjel před hodinou!
Vysílám nejschopnějšího člena naší výpravy, Martinku, aby šla ze sebe udělat tydýta k pokladně. Pokladní byl prima. Se smíchem nám prodal nové jízdenky na 15,15 a dal nám 50ti procentní slevu. Takže jsme zaplatili dalších 220 Pesos. Dopadlo to dobře, Do Cancúnu se dostaneme včas, abychom stihli, co potřebujeme.
Na letišti nás autobus vypustí po 17,00 a my na nic nečekáme a vydáváme se do haly hledat přepážku letecké společnosti Volaris, jejíž letenky do Mexico City jsou podle Internetu nejlevnější. No nejsou. Přišli by nás na téměř 8000,- Kč. Opouštíme přepážku a koukám k vedlejší společnosti InterJet. Zkoušíme to u nich a máme štěstí. 18.3., kdy nám letí letadlo do Paříže před půlnocí, přiletíme s nimi z Cancúnu do Mexico City po 20,00. Letenky jsme pořídili jednu za 1200 Pesos. Tak hlavně nepodělat časy při přesunech z pásma do pásma!
Další dnešní úkol je půjčit si zde na letišti u společnosti Europcar auto. Je tu mnoho společnosti, vč. Hertze, ale my jsme si vytipovali na netu tuto společnost pro příznivé ceny i službu. Půjčovnu nacházíme po doptání a malé auto na deset dní mají. Je to Hyunday, nový vůz, jednoduché provedení s klimatizací, bez posilovače řízení. Cena za deset dní je 3040 Pesos, 500 USD depozit. Kilometry neomezeně, pojištění. Mám mezinárodní řidičák, tak formality proběhnou bez problému za pomoci výrazných komunikačních schopností Marti. Ti chlapi jí prostě zobou z ruky. Já tam v podstatě jen stál jako její osobní šofér.
Opouštíme letiště, teď jsme na deset dní pány svého času i prostoru. Za autobusy bychom možná utratili víc. Vydáváme se směrem na Puerto Juaréz, někde tam poblíž se má nalézat camp, kde máme zamluvenou chatku přes booking.com. Cena úžasná, jen 220 Pesos. Je to pořád po pobřeží a jmenuje se to cabaňas Mecoloco Inn. Dojíždíme se setměním a ubytováváme se ve velké chatce s vlastní sociálkou. Nejlepší léta už to má za sebou, ale je to v přírodě a u moře. Lidé tu mají karavany a na fotkách jsem viděl, že se tu dá i stanovat.
Je čas jet na večeři, nic jsme vlastně nejedli, jen banán a mandarinku. Hledáme na pobřeží nějakou vhodnou restauraci, ale jsme v Cancúnu! Z jedné restaurace musíme odejít už od stolu, když se dozvíme, že rybí polévka stojí 130 Pesos. A to byla obyčejná plážová knajpa. Jedeme dál, všude samé hotely z cenou ubytování i 23tis. Kč za noc. Odtud musíme hned zítra vypadnout, tohle není pro nás. Zastavuji u marketu Oxxo, což je místní řetězec, a nakoupíme si jídlo za 200 Pesos i s cigaretami. Před marketem stojí paní s kastrolem a u ní se zastavují taxikáři a místní. Prodává Coládu, což je takový bramborový knedlík, ale z kukuřičné mouky, zabalený v kukuřičném listu a plněný kuřecím masem. Nevěděli jsme to, doptali jsme se. Stojí jen 12 Pesos. Povečeřeli jsme tedy na stojáka a bylo to i chutné. Za chvíli přistálo pře marketem auto, kde babča otevřela zadní haubnu a tam měla malou pekárnu a všelijaké sladké pečivo. Tomu jsme odolali a vracíme se do Campu, s dobrým pocitem, že na nás si nepřijdou. V Cancúnu je prostě draho.


Pozn.: Mám auto zaparkované před obchodem, nakupujeme a najednou vidím, jak se auto rozjíždí směrem do silnice. Vybíhám z obchodu, rozhodnut zastavit ho svým tělem a když už se pod něj skoro vrhám, zjistím, že v něm sedí nějaký chlap! AHA! To není moje auto! Řidič byl vyděšený, já teda taky. Musím si na to naše vozítko zvyknout.