Stránky

úterý 3. března 2015

Belize - Caye Calker

3. března v 5,00 ráno odjíždíme od hotelu Aurora poloprázdným autobusem směrem k hranici s Belize. Cesta netrvá ani dvě hodiny. Na hranicích musíme z busu vystoupit a projít se svými zavazadly kontrolou. Do Belize se nesmí dovážet žádné potraviny, Marťa přesto pašuje dva banány. Prošli jsme bez většího zájmu celníků, dostali razítko do pasu s vyznačením doby pro pobyt na sedm dní a zaplatili každý výstupní poplatek 20 guetzalů. Teď máme před sebou něco víc jak tři hodiny cesty do Belize City. Belize je stále Britská kolonie, platí se belizským dolarem, který má stálý kurz 1USD za 2BD. Na všech bankovkách je královna Alžbeta II. Díky stálému poklesu koruny je pro nás 1BD za víc jak 12 Kč, což máme smůlu, protože ještě tak před dvěma lety to bylo 9 Kč.
Za hranicí to ještě kousek vypadá jako v Guatemale, ale pak už vesnice i krajina má zcela jiný ráz. Většina obyvatel jsou černoši a mluví se zde převážně anglicky nebo kreolskou angličtinou. No, alespoň se domluvíme.
Do přístavu v Belize City přijíždíme okolo dvanácté a hned si vyzvedáváme lístky na loď, kterou se přepravujeme na ostrov Caye Calker. Loď už máme zaplacenou z Flores. No ostrov je to asi hodina plavby, ale pokud by nešlo o rychlý člun, odhaduji, že bychom to pluli půl dne. Naštěstí Karibské moře je klidné a člun letí po hladině hladce, tak to můj žaludek zvládá. Když vystupujeme na ostrově, jsme v tropech. Od moře sice fouká neutuchající vítr, ale konečně se ohřejeme. Teploty se pohybují kolem 35 stupňů. Batohy na záda a rychle najít ubytování. Jak pozorujeme, je nás tu víc , kteří nemají zabukováno, bude boj o levné noclehy. Krátce vyzpovídáme černošku v golfovém vozítku, rychlá orientace a vyrážíme podél pobřeží. Ubytovacích kapacit je tu opravdu mnoho, ale pro našince cena 60 USD a víc za noc trochu moc. Asi po hodině nacházíme na pláži guest house Blue Wave, kde je pokoj za 25 USD, ale podmínka je, vzít ho na dvě noci. To se mi nelíbí, ale po další obchůzce okolního ubytování vzdávám. Ceny opravdu nejsou pro nás. Nakonec se ukázalo, že Blue Wave byla ta nejlepší volba. Přímo u moře a jako jediný z mála v okolí se svým vlastním dřevěným dokem, končícím pěkným altánkem se vstupem do moře po krátkém žebříku. Na ostrově totiž nejsou žádné pláže, a tak se většina návštěvníků štosuje na užším konci ostrova, kde je široké dřevěné molo. Máme štěstí, v Blue Wave jsou ubytováni ti tmaví turisté, kteří po slunění a koupání netouží, takže máme svoje vlastní molo jen pro sebe, a to celé dva dny. Na ostrov se stejně nejezdí za koupáním, ale podnikají se odtud výlety především za potápěním k druhému největšímu korálovému atolu na světe Blue Holle. Je to sice asi zážitek, ale díky slabé koruně, za 6200 Kč. To oželíme. Budeme vstřebávat atmosféru Karibiku jiným způsobem.

 Večer se procházíme podél pobřeží, je to tu samý Bob Marley, všichni pěkně sjetí, tak u jednoho za zvuků regae kupujeme výborný mangový fresh za 7 BD. Levnější jsme neviděli, ale tenhle byl stejně nej. Zbytek večera se věnujeme plánování další cesty, bookujeme bydlení v Mexiku v Tulum a blízko Cancunu, kam se budeme posouvat. Protože nemusíme zítra vstávat, uléháme po půlnoci.