Stránky

pátek 13. března 2015

Isla Holbox

     V Dzilam de Bravo trávíme dvě noci. První večer usínám s myšlenkami na zločinnost v Mexiku, protože jsme si přečetli na netu zprávu o tom, že mafie na jihu země usekla hlavu kandidátce na starostku. Za poslední rok je pohřešováno přes stotísíc lidí a několik desítek tisíc jich bylo zavražděno drogovými kartely. Po setmění si uvědomuji, že jsme tu na konci světa a probírám různé varianty rychlé evakuace. Druhý večer začal mnohem klidněji. Podle předpovědi se měly objevit bouřky, ale silné blýskání pozorujeme jen v dálce nad mořem. Je to mysteriózní podívaná. Ukládáme se ke spánku s tím, že se živly vydovádí jinde. Marťa ještě rychlými kočičími pohyby zlikviduje posledního komára a usíná, jako vždy, okamžitě. Já naslouchám větru, který se mi zdá, sílí. Během půl hodiny se ocitáme uprostřed tropické bouře a oknem pozoruji, jak orkán ohýbá palmy. Nevím, jak ty chýše staví, ale drží. Vichr nám profukoval skrz pokoj a já pozoroval střechu z palmového listí nad sebou, jestli neuletí. Neuletěla! Řev orkánu byl děsivý, opět jsem byl v evakuační pohotovosti, a Martinka klidně chrněla vedle mě. No, spát se v tom opravdu nedalo! Asi po třech hodinách přešla bouře do vytrvalého deště, vítr se utišoval a já konečně usnul.
Naši bambusovou cabaňos opouštíme v pátek v devět ráno a máme namířeno na Isla Holbox, což je nejsevernější část Yucatánu, je to takový „ocásek“, poloostrov na severovýchodní špici pevniny. Zabukoval jsem ubytování v hotelu Golden Paradise Beach. Je na konci pláže, stranou od ruchu centra ostrova. Byla to dobrá volba za 1.200,- Kč za noc, což se mi zdálo hodně, ale jak se ukázalo, ceny ostatních ubytovacích kapacit lezly min. nad 2.000,- Kč. Navíc, když jsme zde chtěli prodloužit pobyt o další noc, vše bylo obsazené. Turistů sice minimálně, ale všude obsazeno?


 Abychom se dostali na Holbox, musíme dojet do místa, které se jmenuje Chiquila. Odtud jezdí trajekt na ostrov. Auto necháváme na hlídaném parkovišti za 100 Pesos na 24 hodin u přístavu a trajekt nám jede za 15 minut. Zpáteční jízdenka stojí 160 Pesos a cesta trvá asi 40 minut. Na ostrově jezdí jako taxi něco mezi tuktukem a golfovým vozítkem, mají pevně stanovené ceny. K našemu hotelu to stojí 50 Pesos. Ubytování je příjemné, hned na pláži s výhledem na moře. Stačí sejít po schůdkách a udělat dva kroky do vody. Vydáváme se na procházku po pláži, je období, kdy jsou všude vyplavené řasy, což kazí dojem. Proč to ti Mexičani nepohrabou? Stranou od drahých hotelů objevíme místní restauraci, kde si dáme vynikající rybu, už víme, že grilovaná je ala plancha, a spokojení se vracíme, už za tmy, spinkat. Moře je klidné, na obzoru probleskávají světýlka z rybářských bárek.