Stránky

čtvrtek 5. března 2015

Tulum

Zase musím brzy vstávat! Loď odjíždí v sedm a na molu musíme být už v půl. Tak tedy jsme. Stále fouká silný vítr a moře není zcela klidné. Zvažuji Kinedryl, ale po zkušenosti z cesty sem rychlým člunem by to nemuselo být tak strašné. Loď, která je pro nás přichystaná je krytý člun se třemi motory. Nebude foukat, ani pražit slunce, to je dobré. Cesta na ostrov San Pedro, kde opustíme Belize bude trvat asi 45 minut.
Překročení hranic do Mexika je ze strany Belizských úřadů profi. Jsme vysazeni na molu, kde je úřadovna, zaplatíme 40 Guetzalů za výstup a můžeme pokračovat. Za další asi dvě hodiny připlujeme do přístavu v Mexiku, kde nás čeká vstup. Na lodi dostaneme nabídku od technického doprovodu lodi, že přímo z přístavu jede shuttle do Tulumu. Prý je to levnější než bus, klimatizováno, pohodlné. Cestovní agentura má ve znaku černou siluetu letadla a zřejmě šikovně přebírá kšefty autobusové společnosti ADO. Cena je opravdu levnější, jedna jízdenka stojí rovných 300 Pesos a v Tulumu je asi za tři a půl hodiny i se zastávkou na jídlo. Jízda byla opravdu velmi pohodlná, v minibuse bylo dost prostoru pro každého. Z přístavu zároveň vyrazily další dva shuttly do Cancúnu a na Playa del Carmen. Kvalitní služba.
Ještě, než jsme však mohli vyrazit, čekala nás procedura na mexických hranicích. Mexičani jsou prostě drsní hoši. Když loď přirážela k molu, již tam na nás čekají po zuby ozbrojení vojáci v neprůstřelných vestách s automatickými puškami a psovod. Musíme vystoupit z lodi, postavit se do řady k plotu a všechna naše zavazadla jsou v řadě před námi. Pak nás očmuchává pes a zavazadla též. Dost drsná demonstrace síly proti třiceti turistům. Jiný kraj, jiný mrav...
Pasová kontrola zde v přístavu probíhá také zcela profi. Žádný podvádějící úředník bez kontroly, který si chce přivydělat ženě na nové autíčko. Platíme znovu vstupní poplatek 332 Pesos za osobu a automaticky dostáváme potvrzení o zaplacení. To budeme potřebovat na letišti při odletu, abychom neplatili znovu. Pak procházíme celní kontrolou s obligátním tlačítkem. Po stisknutí se mi rozsvítí zelená, tedy můžeme projít bez kontroly. Systém postavený na náhodě, který však dokáže případného pašeráka dost vystresovat.
Do Tulumu přijíždíme po celkem kvalitní a rovné silnici kolem třetí hodiny odpoledne. Vystupujeme blízko terminálu ADO a tak hned jdeme koupit jízdenky na zítra do Cancúnu. Do města to stojí 130 Pesos, na letiště však 240 Pesos. My potřebujeme na letiště, protože tam musíme zajistit ještě letenky do Mexico City a půjčit auto. Pak se vydáváme hledat hostel, který máme zabukovaný blízko zony archeologica, a který se jmenuje Tubo Tulum hostel. Je to druhé nejlevnější ubytování zde, to první už je jen ve stanech. Tubo jsem zamluvil přes Booking.com za 44 USD, ale v hostelu chtěli jen 33 USD. Hostel je zvláštní tím, že se zde spí v takových betonových rourách o průměru cca 2m. Uvnitř je jen dvoulůžko, polička, věšák a klimatizace. Vše čisté, společné sprchy a WC, ovšem velmi čisté a oddělené. Prostředí celého hostelu je velmi příjemné a stylové.
Házíme batohy na postel, bereme plavky, půjčujeme kola na půl dne za 50 Pesos jedno a jedeme se podívat na místní pláže vzdálené víc jak 4 km. Kola jsou sice z roku raz dva, ale od hostelu vede cyklostezka až k odbočce na ruiny, kde už se musí po silnici, ale provoz je minimální. Cesta je po rovině, tak se to dá. Byla nám doporučena playa Maya, ale nic moc. Asi jsme zmlsaní z divokých pláží na Lefkádě či opuštěných pláží v Asii. Je zde příliš mnoho turistů, vyplavené řasy a rozbouřené moře. Je tu bílý jemný písek, spoustu rezortů a restaurací. To už není pro nás. Projdeme pláže od začátku do konce a vracíme se na kolech zpět. Už se stmívá, nasadíme čelovky a vyjíždíme do centra najít něco k snědku. Když si v místní jídelně objednáme studený rybí salát se zeleninou a fresh z jablek a zázvoru, zjistím, že mám u sebe jen 170 Pesos. Zbytek peněz jsem nechal v hostelu. Trapná chvilka, kdy si u obsluhy ověřujeme, kolik to bude stát. Prý 170 Pesos nám stačí. Jído i fresh byli vynikající, stálo to fakt 170 Pesos a obsluha ode mě ještě vysomrovala dvě cigarety. Asi by to stálo víc, ale udělali jsme výměnný obchod.
Večer sedíme ve společných prostorách hostelu, kde je k dispozici voda a káva a je tu možno si i uvařit. Píšu blog a Marťa sedí vedle mě. Pak si odchází pro něco do roury, ve které spíme. Vrací se s veselou zprávou, že zaklapla zamčené dveře a vzala si místo klíče od dveří klíč od zámku na kola. Haha. Naštěstí recepce je do 23,00 a náhradní klíč to vyřeší. Po 23,00 bychom asi místo spánku mohli celou noc jezdit na kolech.


 Pozn.: Když jsme hledali náš hostel, kdopak to proti nám nejel na kole? David z Nového Zélandu ve své typické kšiltovce. Vítáme se jako staří známí se smíchem, vyměníme pár informací, dozvídáme se, že si prodloužil pobyt v Mexiku ještě o týden, těší se, že se s námi setká v Meridě. Je to zvláštní. Setkali jsme se s tolika lidmi, ale s nikým ne dvakrát. David je zřejmě nějaká skrytá informace pro nás. Asi jdeme po správných cestách nebo je to pozvání osudu na Nový Zéland?