Stránky

neděle 8. března 2015

Chitzen Itzá

Je neděle 8.3.2015 a my opouštíme malebný hotel Stardust Inn brzy ráno, abychom byli v 8,00 na otevření areálu Chitzen Itzá. Jan Werich o tomto místě mluvil jako o „čičenicá“ a nebyl daleko od správné výslovnosti. Na parkovišti jsme mezi prvními, dnes máme správný čas, protože včera si Marťa vzpoměla a v Oxxo jsme se zeptali. Samozřejmě, že tady je zase jiné časové pásmo, a tak jsme vraceli hodinky o hodinu zpět.
Parkoviště stojí 30 Pesos, vstup pro jednoho 220 Pesos. Vcházíme s prvními návštěvníky a prodejci suvenýrů. Celý areál je mezi stromy, tak je tu příjemné klima. Jdeme rovnou k největší Kukulkánově pyramidě. Stojí na volném prostranství a je obrovská a z pohledové strany hodně zachovalá. Nyní máme možnost jí fotit bez lidí kolem. Za hodinu to tu bude jako na pouti. Na žádné památky se tu nedá vstoupit, vše je ohrazeno, ale nevadí to. Park kolem je udržovaný a opravdu stačí se jen dívat.
Zastavujeme se také u jednoho prodejce a vybíráme nějaké dárky. To, co se nám líbí je sice za „good price“, ale my budeme smlouvat. Nakonec jsme nakoupili za cenu o 55 procent nižší, a to jen proto, že rozhovor vedla Marťa v angličtině a překládala prodejci, co říkám. Vypadalo to asi takto:
Já: „Marťo, vždyť už jsme to usmlouvali dost.“
Marťa na prodejce: „Můj muž říká, že už řekl poslední slovo.“
Prodejce: „Přidejte 50 Pesos a domluvíme se.“
Já: „Mě je jich líto, celý den tu stojí ve vedru..“
Marťa na prodejce: „Můj muž říká, že to zboží nemá takovou hodnotu, že ho jinde můžeme koupit levněji.“
Prodejce: „Dobře, souhlasím.“

Když odcházíme z areálu, proti nám se valí davy turistů, kteří přijeli autobusy cestovních kanceláří. My pokračujeme dál, chceme ještě navštívit velkou cenotu Ik Kil, která je od Chitzen Itzá jen pár kilometrů. Na parkovišti jsou již dva autobusy, tak to nebude ještě tak zlé. Tahle cenota je jedna z největších a je to ta z propadlým stropem. Plaveme v podzemní jeskyni a díváme se na nebe a opět máme štěstí. Většina lidí právě odchází, tak je nás tu jen pár. Vstupné do cenoty je 70 Pesos, jsou tu převlíkárny, venkovní sprchy, restaurace, hotel, prodejna suvenýrů a místních likérů. Prostředí čisté, udržované a bezpečné.
Před polednem se ještě zastavujeme u prodejce freshů v Pisté, kupujeme litr ananasu a litr mix ovoce a jedeme směr Merida, protože chceme do večera dojet do Uxmalu, dalšího a pro nás posledního plánovaného archeologického místa s mayskými pyramidami. Vrchní navigátor Marťa má k dispozici pouze hrubou, orientační mapu Yucatánu, přesto vymyslela zkratku mimo hlavní tah. Projíždíme městečky a vesničkami a vidíme ten pravý Yucatán. Polorozpadlá stavení, chýše, vedle nich téměř luxusní haciendy, obyčejní lidé, kteří na nás mávají. Zatím nemáme žádné negativní zkušenosti s Mexičany. Jsou ochotní, vstřícní, snaží se pomoci. Jen ta jazyková bariéra..., ale stačí pár slovíček, oni to kvitují a někdy i sami začnou trochu anglicky. Spousta mužů, ale i jedna žena, nám již říkala, kolik let pracovali někde v USA. Při troše štěstí se tedy vždy najde někdo, kdo srozumitelněji komunikuje. My asi štěstí máme, protože už mě dvakrát posral pták. Včera i dnes.
I když v autě občas klimatizujeme, slunce hodně hřeje, potřebuji se projít, protáhnout. Zastavujeme v městečku Oxkutzcab. Většina takových názvů je pro nás nevyslovitelná, o to hůř se nám komunikuje s místními. Nicméně v Oxkutzcab to žije. Na náměstí nedělní trhy, ženy v tradičních bílých vyšívaných šatech, ale jen ta starší generace, mladí už nosí džíny. Nakukujeme do jedné z kantýn, ceny jídel ještě poloviční než v Pisté. Necháme se pozvat paní majitelkou a objednáváme si Taco's s nadrobno sekaným vepřovým masem. Jsou to zase ty placky z kukuřičné mouky, ale tyhle jsou jak vata. Pikantní zelená omáčka, limetky, no byla to lahůdka a stála nás dohromady za 6 Taco's 48 Pesos. Tohle Mexiko se nám líbí.

 Do Uxmalu (Ušmal) přijíždíme v půl páté. Domnívali jsme se, že je to městečko, ale je to jen zóna archeologica, před kterou je pár luxusních hotelů. Navíc už dovnitř nepouští, protože mají jen do pěti. Jedeme si najít nocleh do 15 km vzdáleného městečka St. Elena a po chvíli zakotvíme v hotelu Chacmool na hlavní silnici. Za pokoj chtějí jen 350 Pesos a je opět prostorný. V ostatních ubytovacích zařízeních v St. Eleně jsme se nedostali pod 700 Pesos, ubytování económico je obsazené, někde se tu prý běží nějaký maraton. Asi nějací fajnšmekři, v těch 40 stupních. V našem hotelu je sice levné ubytování, ale jídlo trochu dražší, tak si dáme jen kávu a talíř ovoce a jdeme na kuťe. Jsme po té cestě zase nějak ušmodrchaní.